25 oktober 2024
EURASHE: ‘Deelname hogescholen in KP10 is cruciaal voor het Europees concurrentievermogen’
Annabel Hoven
Beleidsmedewerker
Stel uw vraag
Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers
25 oktober 2024
Beleidsmedewerker
Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers
De Commissie moet manieren verkennen om de deelname van hogescholen in het volgende kaderprogramma (KP10) te verbeteren. Dit stelt EURASHE in zijn position paper over KP10. Zij zijn namelijk doorslaggevend bij het versterken van het EU-concurrentievermogen. Hiernaast pleit het ook voor het behouden van het Europees Instituut voor Innovatie en Technologie en widening-instrumenten. Ook moeten de Commissie en lidstaten de Seal of Excellence beter gebruiken.
Hogescholen (of universities of applied science (UAS)) zijn een doorslaggevende bron van innovatiecapaciteit en cruciaal voor het versterken van het Europees concurrentievermogen. Daarom moet de Commissie zorgen voor een verbeterde deelname van hogescholen in het volgende kaderprogramma (KP10), aldus het position paper van hogescholenkoepel EURASHE. Een manier waarop de Commissie dit volgens het paper kan oplossen is door streng te kijken naar de grootte van de consortia binnen het kaderprogramma. De deelname van hogescholen in kleinere consortia kan namelijk voor betere commercialisatie van onderzoeksresultaten zorgen. Hiervoor dient de Commissie ook de balans tussen fundamenteel en toegepast onderzoek te behouden.
De koepel pleit ook voor het behouden van het Europees Instituut voor Innovatie en Technologie (EIT) en widening-instrumenten in het volgende programma. Volgens EURASHE is het EIT een essentieel initiatief dat langetermijnsamenwerking tussen industrie, onderzoeks- en onderwijsinstellingen bevordert. Het paper beargumenteert dat de European Innovation Council (EIC) en het EIT andere eindgebruikers dienen en daarom niet moeten fuseren. Ook pleit de hogenscholenkoepel voor betere langetermijnfinanciering binnen het widening-programma. In combinatie met de broodnodige nationale hervormingen en investeringen zou dit de innovatiekloof tussen verschillende lidstaten verkleinen. https://neth-er.eu/onderzoek/nederland-doet-mee-aan-23-nieuwe-widening-projecten
Om synergiën met andere Europese programma’s te verbeteren, wil EURASHE de Seal of Excellence (SoE) beter benutten. Dit moet vooral synergiën met het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) verbeteren. Te weinig projecten met een SoE ontvangen financiering. Dit zou ook kunnen gebeuren via nationale fondsen. De moet de lidstaten stimuleren om deze projecten via andere wegen te financieren. Zo kan bijvoorbeeld de Commissie ondersteuning bieden door 15% van het project te financieren om verdere financiering te stimuleren.