12 december 2024
Leven lang ontwikkelen: De sleutel tot het aanpakken van arbeidsmarkttekorten in Europa
Annabel Hoven
Beleidsmedewerker
Stel uw vraag
Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers
12 december 2024
Beleidsmedewerker
Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers
Investeren in leven lang ontwikkelen is cruciaal voor het verbeteren van arbeids- en vaardigheidstekorten in Europa. Dit stellen de Europese ministers van werkgelegenheid, sociaal beleid, volksgezondheid en consumentenzaken (Epsco) in nieuwe Raadsconclusies.
Meer inzetten op leven lang ontwikkelen moet helpen bij het dichten van de arbeids- en vaardigheidstekorten in de EU. Dit verklaren de Europese ministers van werkgelegenheid en sociale zaken in nieuwe Raadsconclusies. Investeren in de vaardigheden van werknemers gedurende hun hele levenscyclus is cruciaal voor het verbeteren van zowel de kwaliteit van banen. De Conclusies identificeren meerdere oorzaken van dit probleem. De aanzienlijke banengroei in groene en digitale sectoren, toenemende veiligheidsbehoeften en de zoektocht naar open strategische autonomie veroorzaken de tekorten.
In de Conclusies verzoekt de Raad de lidstaten om instrumenten te ontwikkelen voor het monitoren van vaardigheden. Hierdoor kunnen lidstaten anticiperen op de toekomstige vraag naar vaardigheden op de arbeidsmarkt. De lidstaten zouden ook meer gebruik kunnen maken van EU-financieringsinstrumenten, met name het European Social Fund Plus (ESF+), om maatregelen te ondersteunen die de deelname aan de arbeidsmarkt vergroten. De Raad nodigt verder lidstaten en de Europese Commissie ook uit om de prognoses, gegevensverzameling en analyse van het vaardighedenniveau te verbeteren. Deze informatie kan helpen om brain-drain in bepaalde regio’s tegen te gaan.
Het tegendringen van tekorten aan arbeidskrachten en vaardigheden is een onderdeel van de aanpak van Europa om haar concurrentievermogen en veerkracht te vergroten. Daarom publiceerde de Europese Commissie op 20 maart 2024 een actieplan dat gericht is op het aanpakken van tekorten aan arbeidskrachten en vaardigheden in de hele EU. Dit plan, dat is opgesteld in samenwerking met sociale partners, wordt gezien als een belangrijke prestatie van het Europees Jaar van vaardigheden. De Raadsconclusies dienen als een reactie op dit actieplan. Ook sluiten de Conclusies aan bij de doelen voor de Union of Skills, één van de nieuwe initiatieven van de nieuwe Commissie. Net zoals aangegeven in de Raadsconclusies, benadrukt het Draghi-rapport de noodzaak voor de EU om haar aanpak van vaardigheden te herzien. Zoals de creatie van een toekomstgerichte strategie die zich richt op opkomende vaardigheidstekorten, met speciale aandacht voor volwasseneneducatie.
Mede geschreven door Adjar Waanders