25 oktober 2023

Commissie: strategisch plan voor energietechnologie moet verankerd worden in de Europese Onderzoeksruimte

Annabel Hoven

Annabel Hoven

Beleidsmedewerker

Stel uw vraag

Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers

Deel dit artikel

Het Strategic Energy Technology (SET) Plan moet verankerd worden binnen de Europese Onderzoeksruimte, zegt de Commissie in haar vernieuwing van het plan. Met de herziening wil de Commissie ook zorgen dat de samenwerking tussen de European Technology and Innovation Platforms (ETIPs) verbeterd wordt. Ook moet er nauwer worden samengewerkt tussen de digitale- en energiesector binnen EU en nationale onderzoeks- en innovatieprogramma’s.


Commissie: strategisch plan voor energietechnologie moet verankerd worden in de Europese Onderzoeksruimte

Stevige verankering binnen ERA

Na acht jaar heeft de Commissie het Strategic Energy Technology (SET) Plan vernieuwd. Met het vernieuwde plan, wil de Commissie dat het plan beter verbonden wordt met de Europese Onderzoeksruimte (ERA). De nood en haalbaarheid voor technologieinfrastructuren moet onder andere beter geïdentificeerd worden door het SET Plan te linken aan de Onderzoeksruimte. Om het bestuursmodel van SET te vernieuwen, stelt de Commissie voor om de SET Plan Steering Group up-te-graden naar een expert groep, of zelfs te veranderen naar subgroep onder de ERA. Ook moet het plan het voornaamste instrument worden om onderzoek over schone energie te bevorderen. Dit zou moeten gebeuren door een jaarlijkse uitwisseling tussen het SET Plan en het ERA Forum zodat ze hun activiteiten op één lijn kunnen zetten.

Meer financiering voor het Clean Energy Transition partnerschap 

In de Communicatie van de Commissie over de vernieuwing is er ook aandacht voor Horizon Europe en het Clean Energy Transition partnerschap. De Commissie wil dat de betrokken partijen bij het partnerschap zich richten op het verkrijgen van meer financiering om de ambities van en de samenwerking tussen de European Technology and Innovation Platforms (ETIPs) te verbeteren. Ook spoort de Commissie om deze financiering te verwezenlijken al de SET plan landen wederom aan om te streven naar de 3%-doelstelling van het ERA.

Oplossen van transversale problemen

De Commissie wil ook dat er binnen het plan meer gekeken wordt naar samenwerking voor de digitale en groene transitie. Dit wil ze doen door een ‘Gathering Energy and Digital Innovators from across the EU’ (GEDI EU) platform op te stellen. Binnen dit platform, kunnen SET Plan stakeholders samenwerken met de European Digital Innovation Hubs en de Artificial Intelligence Testing and Experimentation Facilities (AI TEFs).

Context

De Commissie lanceerde in 2007 het Strategic Energy Technology (SET) Plan. Het SET plan moet de ontwikkeling van schone, efficiënte en kostconcurrerende energie technologieën ondersteunen. Dit doet het door coördinatie en samenwerking in onderzoek en innovatie tussen de Europese industrie, academische instellingen en nationale overheden te stimuleren. Sinds de laatste vernieuwing in 2015, speelt het SET Plan een centrale rol bij de onderzoeks-, innovatie- en concurrentie-dimensies van de Energy Union. Naast alle lidstaten, zijn ook Noorwegen, IJsland, Turkije en Zwitserland betrokken bij het plan. Een jaar geleden vroeg de Commissie voor input over de vernieuwing van het plan.