De Europese Commissie heeft de Duitse Maria Leptin benoemd tot nieuwe voorzitter van de European Research Council (ERC). De tweede vrouwelijke voorzitter van de ERC volgt Jean-Pierre Bourguignon op, die tijdelijk aan het roer stond na het vroegtijdige aftreden van Mauro Ferrari. Maria Leptin, nu nog directeur van het Europees Laboratorium voor moleculaire biologie, zal 1 oktober starten als voorzitter van de ERC.


Duitse Maria Leptin nieuwe voorzitter ERC

Maria Leptin nieuwe ERC voorzitter  

Maria Leptin is door de Europese Commissie benoemd als nieuwe voorzitter van de European Research Council (ERC), meldt de ERC in een persbericht. De Duitse, momenteel nog directeur van het Europees Laboratorium voor Moleculaire Biologie (ELMB), volgt ad interim voorzitter Jean-Pierre Bourguignon op, die eerder al van 2014 tot en met 2020 voorzitter was van de ERC. Naast haar functie als directeur van ELMB is Maria Leptin een zeer gerespecteerd hoogleraar in ontwikkelingsbiologie en immunologie op de Universiteit van Keulen. Haar mandaat als voorzitter van de ERC betreft vier jaar, met een mogelijke verlenging van twee jaar. Maria Leptin geeft in een interview aan dat de ERC standvastig moet vasthouden aan principes als excellentie en nieuwsgierigheid gedreven onderzoek, maar wel op een inclusieve manier door deelname van minder vertegenwoordigde onderzoeksgemeenschappen aan ERC beurzen te stimuleren.

Context

De benoeming van Maria Leptin als voorzitter van de ERC markeert het einde van een turbulent jaar. Slechts twee maanden na zijn benoeming als voorzitter van de ERC trad Mauro Ferrari alweer af vanwege meningsverschillen met de Wetenschappelijke Raad van de ERC. Tijdens de zoektocht naar een opvolger bekleedde Bourguignon tijdelijk de positie. Een onafhankelijk selectiecomité voorgezeten door voormalig ERC-voorzitter Helga Nowotny koos de nieuwe voorzitter. Maria Leptin zal bijgestaan worden door drie vice-presidenten, waaronder de Nederlandse Eveline Crone.

 

Foto: Maria Leptin

© ERC