De European Innovation Council heeft de uitslag van de Transition call bekend gemaakt. Vier van de twintig geselecteerde projecten komen uit Nederland. In deze ronde is er in totaal 45,6 miljoen euro vrijgemaakt, waarvan ruim 8 miljoen euro naar Nederlandse projecten gaat.


Een op vijf EIC Transition-beurzen naar Nederlandse projecten

Ruim 8 miljoen naar Nederland  

De European Innovation Council (EIC) heeft uit 165 inzendingen twintig projecten geselecteerd voor een Transition-beurs, blijkt uit een persbericht. Vier van deze projecten komen van Nederlandse bodem. Onder andere de Universiteit Twente is een van de winnaars. Ook de Nederlandse bedrijven Pacing Cure, een spin-off van de Universiteit van Amsterdam, River Biomedics en PhotonIP vallen in de prijzen. De EIC maakt deze ronde een totaalbedrag van 45,6 miljoen euro vrij, waarvan Nederland bij elkaar opgeteld ruim 8 miljoen euro binnenhaalt. In de oproep voor voorstellen maakte de EIC onderscheid tussen een ‘algemene open call’, waarvoor dit jaar vijftien projecten zijn gekozen, en een ‘uitdagingen gedreven open call’, waarvoor vijf projecten zijn gekozen. Deze laatste categorie is opgedeeld in de onderwerpen ‘groene digitale apparaten voor de toekomst’ en ‘proces- en systeemintegratie van technologieën voor schone energie’.

Context

De EIC Transition-beurs is een nieuw instrument onder Horizon Europe, die de EIC Pathfinder en de EIC Accelerator aanvult. De Transition-beurs richt zich op de vercommercialisering van technologieën op de Europese markt. Het steunt zowel afzonderlijke entiteiten (onderzoeksteams, spin-offs, mkb) als kleine consortia met maximaal vijf partners uit verschillende landen. Een transitieproject kan maximaal tweeënhalf miljoen euro ontvangen, mits de aanvragers voorheen de experimentele werking bewezen hebben met steun van een Pathfinder-, Future Emerging Technologies- of ERC Proof of Concept-beurs. Na een Transition-beurs kan eventueel een aanvraag ingediend worden voor de EIC Accelerator. Voor advies over uw subsidieaanvraag kunt u terecht bij de adviseurs van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

 

Mede geschreven door Vera van Vliet