Zeven Nederlandse bedrijven zijn geselecteerd door de European Innovation Council (EIC) voor Accelerator-investeringen. Daarmee levert Nederland van alle landen de meeste bedrijven af.


Meer dan één op vijf bedrijven geselecteerd voor EIC Accelerator komt uit Nederland

Zeven Nederlandse bedrijven

Met zeven geselecteerde bedrijven voor Accelerator-investeringen van de European Innovation Council (EIC) staat Nederland op de eerste plek van alle landen waar financiering naartoe vloeit. In totaal ontvangen 32 bedrijven, die naar boven kwamen drijven uit 476 aanvragen, subsidies en/of aandelenkapitaal ter waarde van 196 miljoen euro. De geselecteerde bedrijven zijn verspreid over 14 landen. Zeventien procent van de financiering gaat naar widening-landen. Vier op de tien geselecteerde bedrijven heeft vrouwen in de top van het management zitten, het hoogste aandeel tot op heden. 126 positief beoordeelde aanvragen die geen financiering ontvangen, krijgen een Seal of Excellence, waarmee ze alternatieve financieringsbronnen kunnen zoeken, waaronder uit de Recovery and Resilience Facility en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Context

De EIC ondersteunt bedrijven en kennisinstellingen bij het ontplooien van hun innovatiepotentieel met beurzen en aandelenkapitaal. De Accelerator biedt hierbij financiering in de vorm van subsidies en/of aandelen. In de vorige ronde van de Accelerator was Nederland nog het op één na best presterende land. De Nederlander Michiel Scheffer is benoemd als nieuwe voorzitter van de EIC.


Mede geschreven door Marouan Moussi.