24 november 2022
EU maakt nodige vorderingen richting Europese Onderwijsruimte
Bram Ruber
Beleidsmedewerker
Stel uw vraag
Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers
24 november 2022
Beleidsmedewerker
Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers
Het uitvoeren van de acties van de Europese Onderwijsruimte (EEA) vordert gestaag. Dit blijkt uit het voortgangsverslag van de Commissie over de EEA. Zo is er meer samenwerking tussen landen op het gebied van onderwijs en slinkt het aantal schoolverlaters. Om de EEA tegen 2025 te verwezenlijken moeten de lidstaten en de EU echter wel inspanningen blijven leveren.
De uitvoering van de acties van de Europese Onderwijsruimte (EEA) is goed op weg en de eerste vooruitgangen zijn te zien. Dat blijkt uit het rapport ‘Progress towards the achievement of the European Education Area’. De gezamenlijke EEA-ambitie zorgt voor meer samenwerking. Verder is er een afname te zien in het aantal voortijdige schoolverlaters en nemen er meer kinderen en studenten deel aan en hoger onderwijs. In Nederland steeg het aantal deelnemers in het hoger onderwijs van 47% naar 55%.
Om de EEA te bewerkstelligen zijn veertig acties uitgezet. Veertien van deze veertig acties zijn strategische initiatieven, bedoeld om vooruitgang te boeken op de belangrijkste aandachtsgebieden voor onderwijshervorming. Van de veertig uitgezette acties zijn er verscheidene aangenomen en gelanceerd, waaronder:
In dit document staat voor alle veertig acties de huidige status omgeschreven.
Om de EEA zoals gepland in 2025 te voltooien is er nog voldoende werk aan de winkel. Zo zijn er systematische lange termijninspanningen vereist om de kwaliteit en inclusie in het onderwijs en opleiding te verbeteren. Daarnaast moet er nadruk komen op: het implementeren van EEA-acties in de lidstaten; op investeringen in de kwaliteit van onderwijs door middel van samenvoeging van EU- en nationale middelen; en op gedegen monitoring van de EEA-acties. Bovendien zijn er nog uitdagingen waar het onderwijs mee te maken heeft: de Covid-19-pandemie en de opvang van gevluchte leerlingen en docenten uit Oekraïne. Voor een gedegen aanpak van deze nieuwe uitdagingen is een gezamenlijke inzet voor de EEA essentieel, aldus het rapport.
De Commissie en de lidstaten werken samen aan de realisatie van de EEA tegen 2025. De EEA moet het Europese onderwijssystemen toekomstbestendig maken. De Commissie legt hierbij de nadruk op nieuwe initiatieven, meer investeringen en een nauwere samenwerking tussen de Europese lidstaten. Een van de fundamenten van de Onderwijsruimte is een beleidsuitwisseling om leren te verbeteren. In de EEA staan 40 acties centraal. Het voortgangsverslag dient als inbreng voor de tussentijdse evaluatie van de EEA in 2023. Volgens de Commissie zal het onderwijs budget verdrievoudigen tussen 2021 en 2027 ten opzichte van de periode 2014-2020.
Mede geschreven door Julian Zwaal.
Longread: Von der Leyen wil Europese begroting grondig hervormen
Invitation event: Regional innovation ecosystems in education & the impact of multi-stakeholder partnerships
Nieuwe Commissie: Wel een commissaris voor O&I, niet voor onderwijs
Neth-ER vacature: hbo- & wo-beleidsstagiairs gezocht