Onderzoeksinformatie moet toegankelijker. Dat onderschrijven meerdere Europese kennisstakeholders in hun Barcelonaverklaring over de openheid van onderzoeksinformatie. Volgens de betrokken partijen zit veel informatie vast in de software van private partijen, waardoor deze ontoegankelijk is voor onderzoekers. Om hier verandering in te brengen doen de ondertekenaars onder meer de belofte om openheid van data de standaard te maken.


Teken de Barcelonaverklaring: baas van eigen onderzoeksdata

Verzeker de openheid van onderzoeksinformatie

Om open science te verzekeren moet het ‘onderzoekinformatielandschap’ radicaal op de schop. Dat verklaren de ondertekenaars van de Barcelona-verklaring. In dit verdrag committeren kennispartijen en datahouders zich aan de ambitie om openheid van onderzoeksinofrmatie de norm te maken. Volgens de betrokken partijen zit veel onderzoeksinformatie vast in de eigendomsmatige software van private partijen. Deze partijen dienen eerder de belangen van hun aandeelhouders dan die van de onderzoeksgemeenschap. Omdat de onderzoekswereld nu tegen de grenzen van deze gesloten structuren aanloopt is het tijd voor fundamentele verandering, aldus de verklaring. Geïnteresseerde partijen kunnen zich melden via e-mail of op de website, om de verklaring te ondertekenen.

Beloftes ten faveure van open science

In de verklaring stellen de instellingen een aantal beloftes voor waar ze zich aan zullen committeren om open science te garanderen. Zo stellen ze onder andere dat ze openheid de basis maken voor de informatie die ze produceren. Hier maken ze wel een uitzondering voor bepaalde onderwerpen, onder het principe ‘as open as possible, as closed as necessary’. Hiervoor willen ze samenwerken met beheerder, zoals wetenschappelijke uitgeverijen, die deze openheid steunen. De ondertekenaars zetten zich tevens in voor de duurzaamheid van deze open onderzoeksinfrastructuren. Daarnaast willen ze meewerken aan het versnellen van de transitie naar open onderzoeksinformatie, bijvoorbeeld door een Coalition for Open Research Information op te richten.

Context

Open Science is een principe  om onderzoek met behulp van digitale middelen toegankelijker en opener te maken. Ook de Europese onderzoeksministers willen open toegang tot data als de norm. Ook is het de eerste actie van de Europese Onderzoeksruimte. De Nederlandse ondertekenaars van de Barcelonaverklaring zijn Universiteit Leiden, Vrije Universiteit Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen, NWO en ZonMw.