De Commissie heeft zes nieuwe Nederlandse regio’s uitgekozen om deel te nemen aan de Klimaatadaptatie missie. De provincies Drenthe, Friesland, Gelderland, Groningen, Utrecht en Zuid-Holland doen mee. De steden Rotterdam, Zwolle, Amersfoort en de provincie Utrecht deden eerder al mee aan het doel om 150 Europese klimaatbestendige regio’s te hebben in 2030.


 Zes nieuwe Nederlandse regio`s doen mee aan de Klimaatadaptatie missie

Klimaatbestendige regio`s

Drenthe, Friesland, Gelderland, Groningen, Utrecht en Zuid-Holland zijn nieuwe deelnemers van de missie Klimaatadaptatie. Dat maakt de Commissie bekend in een persbericht. De steden Rotterdam, Zwolle en Amersfoort en de provincie Utrecht deden eerder al mee aan de missie. In totaal gaat het om zes provincies en drie steden die Nederland vertegenwoordigen in de missie Klimaatadaptatie. In totaal gaat het om 301 deelnemers uit 25 landen. Het doel van de klimaatadaptatie missie is om gebieden in Europa bestendiger te maken tegen klimaatverandering, zoals hittegolven en bosbranden. Dat kan onder andere door het herbouwen van getroffen gebieden en gestapelde landbouw. Tot en met 2023 is daarvoor 370 miljoen euro beschikbaar gesteld vanuit Horizon Europe. Voordelen voor de geselecteerde deelnemers zijn onder andere financieringsmogelijkheden voor onderzoek, innovatie, netwerkmogelijkheden, advies en begeleiding gefaciliteerd door het Missieplatform. Met als doel het beter begrijpen, voorbereiden en managen van klimaatverandering.

Context

Binnen Horizon Europe heeft de Commissie 1,9 miljard euro beschikbaar gesteld voor de vijf missies, die in september van 2021 werden gepresenteerd. Naast de adaptatiemissie is er ook de kankermissie, de stedenmissie, de oceanenmissie en de bodemmissie. Door deelname aan de missie ondersteunen de regio’s de Green Deal van de Europese Unie.

 

Mede geschreven door Marouan Moussi.