Amsterdam, Groningen, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Helmond zijn geselecteerd voor de Pilot Cities, als onderdeel van de EU stedenmissie. Tijdens deze tweejarige pilot experimenteren de steden met nieuwe manieren om snel koolstofvrij te worden. In totaal selecteerde de Commissie 53 steden voor deze pilot.


Zeven Nederlandse steden geselecteerd voor de Pilot Cities

Extra budget

Zeven Nederlandse steden zijn door de Commissie geselecteerd voor de Pilot Cities. Amsterdam, Groningen, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Helmond gaan in een tweejarig programma experimenteren met nieuwe manieren om snel koolstofvrij te worden. Zo wordt er geëxperimenteerd met lokale innovaties op terreinen als afval, gebouwen, bestuur, financiën en beleid. In totaal selecteerde de Commissie 53 steden uit meer dan 100 aanvragen. De geselecteerde steden ontvangen tussen de half en anderhalf miljoen euro.

Context

Binnen Horizon Europe heeft de Commissie 1,9 miljard euro beschikbaar gesteld voor de vijf missies, die in september van 2021 werden gepresenteerd. Eén daarvan is de stedenmissie, die als doel heeft om in 2030 minstens honderd duurzame en digitale steden te realiseren. Eerder selecteerde de Commissie al 112 steden voor de stedenmissie, waar Amsterdam, Groningen, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Helmond eveneens onderdeel van zijn. De EU-stedenmissie ondersteunt de Europese Green Deal bij het bouwen aan een koolstofarme, klimaatbestendige toekomst door middel van onderzoek en innovatie. Naast de stedenmissie is er ook de kankermissie, de bodemmissie, de ocenanenmissie en de klimaatadaptatie missie. Vier Nederlandse regio's zijn recent geselcteerd om bij te dragen aan de Klimaatadaptatie missie.

 

Mede geschreven door Marouan Moussi.