Dossier: Valorisatie
Valorisatie is het proces waarbij kennis leidt tot maatschappelijk impact in brede zin. Door kennis beschikbaar te stellen voor economische of maatschappelijke benutting, in de vorm van producten, diensten, processen en nieuwe bedrijvigheid, wordt deze kennis toegepast in de samenleving en kenniswaarde gecreëerd. Valorisatie heeft veel verschillende verschijningsvormen en is mogelijk in alle vakgebieden.
Laatste ontwikkelingen
Geen ontwikkelingen de afgelopen drie maanden.
Laatste update: 14 oktober 2024
Europese tools voor valorisatie
Om het valoriseren van kennis te versnellen, verzocht de Raad voor Concurrentievermogen de Commissie in 2018 een nieuwe Europese valorisatiestrategie op touw te zetten. In navolging hiervan verscheel in 2020 het rapport ‘Research & innovation valorisation channels and tools’. Het rapport bevat instrumenten en de belangrijkste kanalen om kennis en innovatie beter te benutten en kennisvalorisatie te bevorderen middels:
- Gezamenlijk onderzoek tussen de academische wereld en het bedrijfsleven en het stimuleren van mobiliteit, bijvoorbeeld via de MSCA-beurs
- De oprichting van (door onderzoek aangestuurde) spin-offs en start-ups, waar de European Innovation Council (EIC) een grote rol in heeft
- Ondersteuning van professionals bij kennisoverdracht en het opzetten van innovation hubs bijvoorbeeld via de European Institute of Innovation and Technology (EIT)
- Betrokkenheid van burgers en lokale gemeenschappen, zoals via citizen science
- Beheer van intellectueel eigendom en ondersteuning en begeleiding bij licenties, bijvoorbeeld via de IP helpdesk
- Kennisverspreiding en beleidsacceptatie via onder andere open science
Richtsnoeren voor valorisatie
Op 9 augustus 2022 publiceerde de Commissie haar Raadsaanbeveling over valorisatie waarin de zij lidstaten en organisaties oproept om aan te slag te gaan met het implementeren van valorisatierichtlijnen. Zo dienen lidstaten nationale ondersteuningsstructuren op te zetten die voor bewustwording zorgen onder organisaties over de implicaties van de valorisatierichtlijnen. Beleidsmakers worden geacht organisaties te ondersteunen in het mobiliseren van (niet-)financiële middelen om valorisatiestrategieën te ontwikkelen en uit te voeren. Overheden zullen verder meer ruimte moeten inbouwen voor valorisatie binnen het door de overheid gefinancierde onderzoeks- en innovatiebeleid. De opgestelde richtlijnen zijn echter niet bindend. Ten behoeve van de praktische uitwerking van de Raadsaanbeveling publiceert de Commissie in 2022 ook nog twee praktische gidsen voor slim gebruik van intellectueel eigendom en standaardisering. Vooralsnog lijkt er geen alomvattende Europese valorisatiestrategie te komen.
Overig valorisatiebeleid
Onder het Belgisch voorzitterschap tijdens de eerste helft van 2024, hebben de Europese onderzoeksministers Raadsconclusies inzake het versterken van kennisvalorisatie aangenomen. Hierin staven ze dat goede kennisvalorisatie nodig is voor het versterken van Europa’s industriële concurrentievermogen. Ze maken Conclusies gebaseerd op twee onderwerpen:
- Het versterken van de kennisvalorisatie-capaciteiten van de EU: Hiervoor is het financieren van en creëren van beleid en kaders om kennisvalorisatie-activiteiten te ondersteunen en het sluiten van de kloof tussen intermediariates en facilitators van innovatie belangrijk.
- Het creëren van een kennisvalorisatiecultuur: Hier staat bevorderen van samenwerking en het verbeteren van trainingsprogramma’s voor ondernemerschap en innovatie in alle sectoren centraal.
De Raadsconclusie verwijst ook naar de Europese Onderzoeksruimte (ERA). Het upgraden van Europese richtsnoeren voor valorisatie vormt ook een van de beleidsacties van de ERA.
Zie ook
Raadsaanbeveling Commissie: Council Recommendation on the guiding principles for knowledge valorisation
Rapport Commissie: Research & innovation valorisation channels and tools
Website Commissie: Nieuwe gids moet leiden tot succesvolle valorisatie van onderzoeksresultaten
Dossier Neth-ER: Europese Onderzoeksruimte (ERA)